اولین گزارش گونه ی tylenchus naranensis از ایران

نویسندگان

فاطمه حاجی زاده

محمد عبدالهی

اکبر کارگربیده

چکیده

* مسئول مکاتبات، پست الکترونیکی: [email protected] 1 - دانشجوی کارشناسی ارشد نماتد شناسی گروه گیاه پزشکی، دانشگاه یاسوج 2- دانشیار نماتد شناسی گروه گیاه پزشکی، دانشگاه یاسوج 3- استاد نماتدشناسی بخش گیاهپزشکی، دانشگاه شیراز   در نمونه برداری از مناطق مختلف کشت درختان سیب شهرستان های بویراحمد و دنا در فصول بهار و تابستان 1391 و 1392، گونه ای از جنس tylenchus به دست آمد که با بررسی های مرفولوژی و مرفومتری t. naranensismaqbool, zarina & ghazala, 1987 تشخیص داده شد که گزارشی جدید برای ایران است و  شرح داده می شود. ماده: بدن به سمت شکم خمیده تا c شکل، سر در امتداد بدن با شبکه کوتیکولی ضعیف و دارای چهار شیار، بلندی سر 4/3-3/2 میکرومتر و عرض آن در پایه شبکه کوتیکولی 6/6-3/5 میکرومتر. استایلت ظریف، قسمت مخروطی به طول 7/5-3/5 میکرومتر و 50-46 درصد طول استایلت. استایلت دارای گره‎های گرد تا متمایل به عقب. محل ریزش غده پشتی مری در زیر گره استایلت با فاصله 4/1-8/0 میکرومتر از زیر گره های استایلت. سطح بدن دارای شیار های عرضی ظریف به فاصله یک تا یک و نیم میکرومتر از یکدیگر، سطوح جانبی دارای چهار شیار طولی به عرض 4/5-2/4 میکرومتر و به اندازه 26-19 درصد عرض بدن. . لوله اولیه مری استوانه ای و تقریباً هم اندازه با طول لوله ثانویه. حباب میانی بیضی شکل به عرض 5/8-6/6 میکرومتر با دریچه مشخص، واقع در نیمه اول تا اواسط مری. لوله ثانویه مری استوانه ای شکل، حلقه عصبی در نیمه اول لوله ثانویه مری و با فاصله 86-64 میکرومتر از ابتدای بدن واقع شده. همی زونید یک تا دو شیار قبل از روزنه دفعی-ترشحی. دایرید مشخص، در نزدیکی روزنه دفعی-ترشحی و در 106-90 میکرومتری از ابتدای بدن. روزنه دفعی-ترشحی قبل از ابتدای حباب انتهایی. حباب انتهایی رشد یافته و کشیده، به عرض 5/9-0/8 میکرومتر و طول 25-19 میکرومتر. واژن به طول  12-0/6 میکرومتر و 40-30 درصد عرض بدن در ناحیه شکاف تناسلی. شکاف تناسلی با لبه های نسبتاً برجسته. لوله تناسلی مستقیم، رو به جلو و یک تخمدانه با کیسه عقبی رحم به طول 13-5/7 میکرومتر (نصف عرض بدن در ناحیه شکاف تناسلی). دم مخروطی با خمیدگی شکمی با انتهای گرد و باریک. فاسمید مشاهده نشد.

برای دانلود باید عضویت طلایی داشته باشید

برای دانلود متن کامل این مقاله و بیش از 32 میلیون مقاله دیگر ابتدا ثبت نام کنید

اگر عضو سایت هستید لطفا وارد حساب کاربری خود شوید

منابع مشابه

اولین گزارش گونه‌ی Tylenchus naranensis از ایران

  * مسئول مکاتبات، پست الکترونیکی: [email protected] 1 - دانشجوی کارشناسی ارشد نماتد‌شناسی گروه گیاه‌پزشکی، دانشگاه یاسوج 2- دانشیار نماتد شناسی گروه گیاه‌پزشکی، دانشگاه یاسوج 3- استاد نماتدشناسی بخش گیاهپزشکی، دانشگاه شیراز   در نمونه‌برداری از مناطق مختلف کشت درختان سیب شهرستان‌های بویراحمد و دنا در فصول بهار و تابستان 1391 و 1392، گونه‌ای از جنس ...

متن کامل

اولین گزارش گونه ی (Neohydatothrips abnormis (Thy.: Thripidae از ایران

پنجمین گونه­ ی Neohydatothrips، با نام (N. abnormis (Karny از استان کهگیلویه و بویر احمد، جنوب غرب ایران گزارش می­شود. تعداد زیادی از هر دو جنس نر و ماده این تریپس از روی نوعی Astragalus جمع­ آوری شد. ویژگی­ های تشخیصی و تصاویر مربوط به این گونه ارائه شده­ اند.

متن کامل

اولین گزارش جنس و گونه ی (Chaetanaphothrips orchidii (Thy.: Thripidae از ایران

طی یک بررسی فونستیک در سال 1393 در رابطه با گل­ ها و گیاهان زینتی محلات در شهرستان اراک (استان مرکزی)، گونه­ های مختلفی از تریپس جمع ­آوری شد. در بین تریپس های جمع ­آوری شده، جنس و گونه ­ی (Chaetanaphothrips orchidii (Moulton, 1907 برای اولین بار از ایران گزارش می­ شود. نمونه­ های این گونه، روی گل­ تاج­ الملوک (خانواده ­ی Ranunculaceae) جمع ­آوری شدند.

متن کامل

اولین گزارش گونه ی (neohydatothrips abnormis (thy.: thripidae از ایران

پنجمین گونه­ ی neohydatothrips، با نام (n. abnormis (karny از استان کهگیلویه و بویر احمد، جنوب غرب ایران گزارش می­شود. تعداد زیادی از هر دو جنس نر و ماده این تریپس از روی نوعی astragalus جمع­ آوری شد. ویژگی­ های تشخیصی و تصاویر مربوط به این گونه ارائه شده­ اند.

متن کامل

اولین گزارش گونه polygonum glabrum در ایران

گونه Polygonum glabrum که از شمال شرق و برخی از مناطق دیگر ایران جمع‌آوری شده، برای اولین بار از ایران گزارش می‌شود. این گونه در رویشگاههای مرطوب و حاشیه مزارع دیده شده است.

متن کامل

منابع من

با ذخیره ی این منبع در منابع من، دسترسی به آن را برای استفاده های بعدی آسان تر کنید


عنوان ژورنال:
بیماریهای گیاهی

ناشر: انجمن بیماری شناسی گیاهی ایران

ISSN 2774-0006

دوره 51

شماره 2 2015

کلمات کلیدی

میزبانی شده توسط پلتفرم ابری doprax.com

copyright © 2015-2023